Crash, Bang, Boom

– Aika puhuttelevia kuvia nämä.

– Jepp.

Näillä sanoilla kommentoivat pari näyttelyvierasta, jotka katselivat vieressäni Stefan Bremerin valokuvia. Enkä voinut olla kuulematta heidän keskusteluaan.

Jokunen aika sitten olin Helsingin Nosturissa katsomassa Stefan Bremenin valokuvia. Paikka oli näyttelyä silmällä pitäen mitä mainioin: nuorisokeskus, jossa on pieni ravintola. Bremerin näyttely on retrospektiivinen, ja kuvien kohteena ovat olleet Hesan nuoret -80 -luvulla. Silloin punk ja uusromantiikka olivat in, ja teemat välittyvät selkeästi myös Bremerin kuvissa.

Näin kyseiset valokuvat jo yli parisenkymmentä vuotta sitten, ja sen jälkeen olen vilkuillut niitä myös kirjasta. Olen pitänyt Bremerin valokuvista, ja yhtenä vahvimpana alueena hänen laajassa tuotannossaan edustavat juuri nämä kyseiset kuvat.

Kuvatessaan näyttelyn kuvia Bremer oli itsekin vielä alle kolmekymppinen nuori, joten uskoisin hänen päässeen suhteellisen helposti kuvattavien maailmaan sisälle. Kuvat ovat mustavalkoisia, ja sen tuoma värimaailmaa korostaa kuvattavien persoonaa: kuvien nuorista välittyy selkeä ja terävä kokonaisuus. Tässä kokonaisuudessa piirtyvät kuvien nuorten kautta esiin nuoruuden ikiaikaiset teemat: herkkyys ja epävarmuus ja vastapainoksi myös uho ja raivo.

Parhaiten uho tulee esiin Bremerin bändikuvissa. Ne ovat tarkasti rajattuja, oikealla hetkellä otettuja ja sisällöltään hyvin voimakkaita. Niiden emotionaalinen lataus toimii hyvin tänäkin päivänä. Niin Dead Kennedys kuin silloinen Hanoi Rocks on ikuistettu tyylillä, jossa hetken raivokkuus on saatu vangittua filmirullalle: crash, bang,boom.

Jossain kuvissa esiintyy myös tuttujani vuosien takaa. Vaikka heidän ulkonäkönsä on ollut korostuneen punkmainen ja hurja, niin silti useimmat kuvien nuorista ovat päätyneet tavallisiin, porvarillisiin ammatteihin. Mutta niin kuin on sanottu, jos ei nuorena ole idealisti ja vanhana konservatiivinen, niin milloin sitten..?

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s