Valokuva & kontrolli

Viime viikonloppuna olin juhlistamassa ystävieni synttäreitä Liettuassa. Pari päivää sujui mukavissa merkeissä pääkaupunki Vilnassa ja sen keväisessä säässä, ihmisiä ja kaupunkia ihmetellen.

Kohti Vilnaa

Lauantaina kävelimme pitkin ja poikin vanhoja katuja, ja eteemme tuli nyttemmin jo museoitu, entinen neuvostoaikainen KGBn rakennus. Ulospäin talo vaikutti hyvin viehättävältä, vanhalta mutta hyväkuntoiselta.

Päätimme poiketa sisään.

Sisältäpäin talo näytti toisenlaiset kasvonsa. Talo oli entisöity aika tarkasti siihen kuntoon, mitä se oli ollut vielä 1980 –luvulla. Murheellisin osa oli talon kellari, joka oli aikoinaan toiminut jonkinlaisena kuulustelu –ja kidutuskeskuksena. Seinille oli ripustettu valokuvia niistä onnettomista uhreista, joiden askeleet olivat päätyneet tänne. Sen lisäksi museoon oli arkistoitu passikuvia, joita KGB oli ottanut kaikista epäillystä. Passikuvat kertoivat osaltaan sitä epäoikeudenmukaista tarinaa, joka oli koitunut monen kohtaloksi.

Valokuvan historia taitaa olla myös paljolti kontrollin historiaa. Onhan valokuvilla taltioitu Ruusuja talon edustallaaikanaan myös rikollisia ja tutkittu heidän kasvonpiirteitään. Näin uskottiin, että rikollisuus voidaan päätellä jo kasvojen muodosta. Myös vankiloissa ja psykiatrissa sairaaloissa dokumentoitiin ihmisiä ja kuvasta muodostuikin olennainen osa kontrollipolitiikkaa.

Eikä tämä kontrollin ja dokumentoinnin piirre ole hävinnyt, vaan pikemminkin muuttanut muotoaan. Usein kun kävelen vaikkapa Turun keskustassa, olen pohtinut, kuinka monen valvontakameran linssissä olemukseni onkaan taltioitu. Todennäköisesti paljon useammassa kuin osaankaan kuvitella.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s